Nieuws

Per 1 maart 2024 heeft Harpsfeer een nieuw adres! Sint Maartenswal 9, Nieuwstadt


Natuurlijk kun je ook daar weer terecht voor de harp-en pianolessen, je harphuur/koop en service.


Limburger, 10-08-2020

Door Corona, nu ook leerlingen in Zwitserland en USA


Pauline Nieuwenhuijs is al ruim 45 jaar verknocht aan de harp. De harpiste uit Nieuwstadt heeft haar eigen school in Geleen. De meeste leerlingen komen uit de regio, maar sinds de corona-uitbraak geeft ze nu ook les aan liefhebbers ver daarbuiten.

De twaalfjarige Kyandra Paas uit Koningsbosch zit geconcentreerd achter haar harp terwijl Nieuwenhuijs tevreden toekijkt. „Toen ik drie jaar was, zag ik bij mijn moeder op de laptop een filmpje van iemand die harp speelde. Dat wilde ik ook”, zegt ze met glunderende oogjes. Naast haar zit Constance Walters die drie jaar langer les heeft. Ze tokkelt mee op de melodie van de tiener. „Het samenspelen is het leukste”, vertelt ze.

Vakantie
Vroeger speelde Walters piano, maar ze was op zoek naar een ‘lichter’ instrument en dus maakte ze de overstap naar een ander snaarinstrument: de harp. Niet alleen qua geluid is het nationale symbool van Ierland lichter, ook letterlijk. „Ik heb ook een kleine harp die ik onlangs meenam op vakantie. Dat kan met een piano niet”, lacht ze.

Blues
De harp wordt niet snel gekozen als instrument. „Dat komt vooral omdat er een stempel op wordt gedrukt dat het een typisch klassiek instrument is”, vermoedt de lerares. Maar dat dit onterecht is, bewijst Kyandra. „We spelen regelmatig blues en dat klinkt ‘rockerig’. Op school heb ik wel eens gespeeld voor mijn klasgenoten en die keken er ook van op”, vertelt ze. Qua prijs varieert de aanschaf van het instrument. Nieuwenhuijs verkoopt en verhuurt ze ook. „De prijs van een 19-snarige harp begint bij 350 euro. Huren kan bij een kleine harp vanaf twintig euro per maand en een grote vanaf 40 euro.”

Therapie
Inmiddels geeft ze les aan jong en oud en zowel vrouwen als mannen. „Mijn jongste leerling is 8 en de oudste 78 jaar.” Vanwege corona lag het lesgeven een tijdje stil, maar ze kwam erachter dat lesgeven via Skype en Zoom heel makkelijk gaat. „Tijdens de beginperiode van de uitbraak ben ik ook een cursus harptherapie gaan volgen”, vervolgt Nieuwenhuijs. „Het instrument brengt rust en verschillende toonsoorten hebben een uitwerking op bepaalde zieke mensen.”

Amerika
Naast dat ze er veel van heeft opgestoken, bracht het de harpiste nog iets. „Ik volgde de cursus bij een lerares in Amerika. Zij heeft mijn naam vervolgens genoemd bij mensen in haar omgeving”, zegt ze trots. En dus geeft ze nu ook les aan Amerikanen. „Maar ook in Zwitserland heb ik een leerling. Dat is allemaal mogelijk via Skype.”

Imago
Het stoffige imago van de harp is inmiddels verdwenen door beroemdheden als Remy van Kesteren en Lavinia Meijer. Maar wat het drietal betreft, mogen meer mensen kiezen voor de harp. „Want het ziet er misschien moeilijk uit om te bespelen, het valt heel erg mee”, bezweert Kyandra. En zij kan het weten.